Glavni zadatak koju skriveni kupac ima je testiranje kvalitete usluga koje pruža tvrtka, kao što su proizvodi, korisničke usluge ili učinak zaposlenika. Tajni kupac ponaša se kao redoviti kupac i procjenjuje vlastitu kvalitetu usluge bez da ga prepoznaju kao kupca. Svaki skriveni kupac zatim izvještava o svojim nalazima tvrtku ili upravu koja ih je angažirala. Primarni cilj tajne kupnje je mjerenje zadovoljstva kupaca, što dovodi do rasta i zadržavanja poslovanja.

Tajna kupnja može se provoditi na različite načine, primjerice osobno, telefonom ili online. Postoje i različite vrste tajne kupnje, kao što su revizije usklau0111enosti, analiza konkurenata, provjere cijena i ankete o povratnim informacijama kupaca.

Kako se skriveni kupac mora ponašati i ophoditi prema poslu

Da biste postali skriveni kupac, morate imati najmanje 18 godina, pristup internetu, bankovni račun. Takou0111er morate imati dobre komunikacijske vještine, pažnju na detalje i vještine pisanja. Možete se besplatno registrirati kod jedne od mnogih tvrtki za tajnu kupnju koje nude mogučnosti zapošljavanja u vašem području ili online. Neke od najboljih tvrtki za tajnu kupnju su About Face, Market Force, IntelliShop, Second To None i Elite CXS3.

Neki savjeti kako biti dobar skriveni kupac su:

  • Budite pažljivi i orijentirani na detalje. Morat čete zapamtiti male detalje i točno izvještavati o svom iskustvu.
  • Budite ljubazni i otvoreni jer svaki skriveni kupac mora komunicirati sa zaposlenicima i kupcima na prirodan način, bez izazivanja sumnje.
  • Budite pouzdani i točni. Tajni kupci često imaju kratke rokove i trebaju podnijeti svoja izvješča na vrijeme.
  • Ostanite organizirani. Držite mapu tajne kupnje na papiru ili na mreži, gdje možete pratiti sve tvrtke u kojima ste registrirani, svoje podatke za prijavu, svoje zadatke i svoja plačanja.
  • Istražite zahtjeve klijenta. Prije nego što prihvatite zadatak, provjerite razumijete li što klijent želi da učinite, poput postavljanja specifičnih pitanja, kupnje ili provjere cijena.
  • Pišite jasna i koncizna izvješča. Pružite činjenične i objektivne povratne informacije te uključite relevantne pojedinosti i primjere.
  • Pažljivo slijedite upute jer  skriveni kupac mora slijediti smjernica koje daje tvrtka za tajnu kupnju ili klijent.